S2S tranzistorsko push-pull pojačalo

                       

Pojačala zvuče različito! Ako ste jedan od onih koji u to vjeruju bez obzira na «čvrste» dokaze raznih «slijepih» testova onda ste se, možda, ponekad zapitali zašto je to tako. Iako objektivnim, mjernim postupcima ne možemo uvijek utvrditi koje će pojačalo zvučati dobro, a koje loše, u subjektivističkim krugovima ljubitelja dobrog zvuka prevladava mišljenje da je jedan od preduvjeta dobrih zvučnih rezultata jednostavnost sklopa pojačala. Ovoj se teoriji priklanjaju i mnogi priznati konstruktorski audio autoriteti i inovatori poput Nelsona Passa, Johna Curla ili Charlesa Hansena.  Koliko pojačalo može biti jednostavno Nelson Pass  je pokazao u seriji članaka «Zen» u časopisu Audio Electronics. Najjednostavniji i originalni «Zen» ima tek jedan hex-fet. Općenito, pojačala prema ustroju možemo podijeliti u single-ended (SE) i push-pull (PP). Kod SE konstrukcija se, pojednostavljeno rečeno, signal obrađuje-pojačava u cjelini, dok se kod PP konstrukcija signal dijeli «po pola» - na pozitivnu i negativnu poluperiodu. Teoretski (npr.  kod «Zena» i praktično) za SE pojačalo dovoljan je jedan aktivni element, dok je kod PP pojačala teoretski minimum aktivnih elemenata 2. Zbog toga se može reći da su PP pojačala složenija od SE. Osim ovog, temeljnog ustroja, složenost pojačala određuje i broj stupnjeva pojačanja. Stupanj pojačanja čini svaki dio sklopa koji pojačava signal strujno i/ili naponski, a može se sastojati od jednog ili više aktivnih elemenata. Kombinacija ustroja i stupnjeva pojačanja određuje složenost pojačala, ali iskreno, mislim da nije jednoglasno odlučeno da li je jednostavnije SE pojačalo s dva stupnja pojačanja ili PP pojačalo s jednim stupnjem pojačanja.
Uglavnom, u svakodnevnoj upotrebi najčešća su PP pojačala s 3 i više stupnjeva pojačanja. Ovakvom konstrukcijom relativno je jednostavno postići dobru efikasnost i mjerne rezultate.
Međutim, koristeći neka maštovitija konstrukcijska rješenja, uz pažljivo ugađanje sklopa moguće je postići odličan rezultat i sa jednostavnijim konstrukcijama.
S2S (simple 2 stage) pojačalo je PP pojačalo sa 2 stupnja. Koristeći inovativni ustroj koji je, koliko znam, prvi koristio (i patentirao) legendarni «haflerov» audio konstruktor Jim Strickland, S2S ima, usprkos jednostavnoj konstrukciji, odlične mjerne rezultate i, važnije, odlične zvučne rezultate.Uz priloženu shemu moram napomenuti da je zbog ustroja obavezno koristiti po jedan transformator za izlazni stupanj svakog kanala.
Iako su priloženi mjerni rezultati postignuti s vrijednostima elemenata sa sheme, moguće je da bi bolji (slušno?) rezultati bili postignuti s većim kapacitetom kondenzatora u napajanju izlaznog stupnja.
Prije prvog ukapčanja potrebno je bias trimer postaviti na najveću vrijednost. Struja mirovanja izlaznih tranzistora je 200mA. Izlazne tranzistore potrebno je montirati na hladilo min. 0.5k/W, a na hladilo se montira i Vbe tranzistor.        

Nekoliko rezultata mjerenja za one kojima to nešto znači:DrZ LAB