SB Mini   (JMZ II)


Odličan zvuk, znatiželja i visoka kvaliteta uz vrlo povoljnu cijenu SB Acoustics bas/srednjetonca korištenog u JMZ nisu mi dali mira, pa sam "morao" provjeriti što istom drajveru donosi zamjena papirnate membrane aluminijskom. 

Bez posebnih zahtjeva na dimenzije kutije ovaj put sam zamislio napraviti zvučnik klasičnog engleskog dizajna. Za visokotonac sam odabrao, da sve bude "u tonu", također SB-ov drajver neodimijskog magneta, 26mm-ske mekane kupole s prednjom pločom malog promjera - 26STCN-C000-4.

Kako bi zvučnik bio što manji ponovno sam se odlučio za GHP princip korišten i kod JMZ. Volumen je ovaj put "ispao" još malo manji - oko 2,5 litre, pa je kutija vrlo malih i skladnih dimenzija. Visina kutije je 225mm, širina 155mm, a dubina 135mm - prednja ploča upuštena je 8mm, a unutrašnjost je zahvaljujući malim dimenzijama bez upornica.  

Veličina u odnosu na CD

Kutiju sam izradio od 12mm-ske šperploče i furnirao orahom, a prednju ploču obojao crnom bojom za školske ploče. Kako bih smanjio utjecaj releksija i lomova zvučnih valova oko rubova drajvera i stranica kutije, na prednju ploču oko drajvera sam pričvrstio 4mm debeli crni filc. To je mjerno i zvučno bolje od gole prednjice. 

Elementi skretnice su vrućim ljepilom pričvršćeni na unutarnju stranu ploče zvučničkog konektora. Korišteni elementi su standardne kvalitete - žičani otpornici, blok i bipolarni kondenzatori i zavojnice na feritnoj ili zračnoj jezgri. Ispuna (oko 40g/l) kutije je od poliester vate iz trgovine tapetarskim priborom.


Iako su bas/srednjetonci 12PFC25-4 i 12PAC25-4, osim razlike u materijalu membrana, na prvi pogled isti, ovdje korišteni drajver ima 20-ak % snažniji magnet, što utječe na razliku u parametrima, a slijedom toga i na razliku u frekvencijskom odzivu. Kad se tome pridoda drukčiji visokotonac jasno je zbog čega je skretnica za SB Mini potpuno različita od one za JMZ.

No, usprkos konstrukcijskim razlikama, one zvučne su puno manje. Glavni razlog tome je otprilike isti ciljani odziv - s laganim "nizbrdicom" prema visokim frekvencijama. Ovakav odziv omogućava zvučniku da zvuči "k'o veliki" usprkos malih dimenzija i subjektivno djeluje puno uravnoteženije nego kad se cilja linearni odziv. 

Zvučnik zvuči odlično u "nearfield" postavu, ali i na stalcima u prostoru. Kao i JMZ i SB Mini iznenađuje dubinom i definicijom basa, kao i glasnoćom. Zahvaljujući odličnom tonskom balansu SB Mini ne zahtijeva pažljivi odabir glazbenog materijala; jednako dobro zvuči s jazz triom, velikim orkestrom ili glasnim pop hitovima. Već sa 20-ak watta radi odlično, a 50-ak ili više watta mu je prava mjera.

Shema skretnice

Bas/srednjetonac i visokotonac  - spojFrekvencijski odziv na udaljenosti 1m (bas odziv ispod 300Hz nearfield)

DrZLab