RIAA MC/MM pretpojačalo


thorens124 riaa


Gramofon je danas u svijetu audio elektronike tek sporedni, pomalo zaboravljeni i pomalo nostalgičan pojam. Za jedan mali dio audiofila gramofon još uvijek predstavlja izvor zvuka nikad dostignute kvalitete, no sasvim je sigurno da će mlađe generacije audiofila ova pitoreskna elektro-mehanička glazbala potpuno istisnuti iz ozbiljne uporabe. Nezgrapni, nekomforni i osjetljivi gramofoni su od pojave CD-a bili osuđeni na propast. Usprkos tome, kombinacija dobrog gramofona, pripadajuće ručke i zvučnice u mogućnosti je ambicioznom audiofilu pružiti kvalitetu zvuka barem jednako dobru kao i najmoderniji digitalni uređaji. Pa, ako doma imate još poneki metar ploča, šteta je ne uživati u glazbi pohranjenoj u mikro-brazde crniog vinila.

Gramofonu je osim ručke i zvučnice za spoj sa hi-fi sustavom najčešće potrebno i tzv. RIAA pretpojačalo, jer danas rijetko koje pojačalo ili pretpojačalo ima ugrađen ovaj sklop. Riječ je o pretpojačalu čiji je frekvencijski odziv prilagodjen tzv. RIAA krivulji. RIAA krivulja je zapravo inverzija frekvencijske korekcije prema kojoj se snimaju gramofonske ploče, a koja pri snimanju utišava duboke i izdiže visoke frekvencije kako bi se smanjila veličina brazde na ploči i šum pri reprodukciji.

Gramofonska pretpojačala napravljena su do danas u bezbroj varijanti koristeći sve moguće kombinacije aktivnih i pasivnih elemenata. Cilj je postići mali šum uz dovoljno pojačanje i, naravno, odličan zvuk.

riaa shema

Predstavljeni sklop temelji se na proračunu za gramofonsko pojačalo sa operacionim pojačalom AD797 člana foruma «diyaudio» s nickom Andy_C. Detaljni proračun nalazi se na njegovim stranicama http://home.comcast.net/~andy_c_public/

S prikazanim vrijednostima komponenti pojačanje sklopa na frekvenciji 1kHz iznosi približno 39dB što je dovoljno i za MM zvučnice s vrlo niskim naponom. Na ulazu za MC zvučnice koristi se prilagodni transformator. Transformator je odabran kako bi se izbjegli problemi sa šumom koji su gotovo neizbježni kad se koristi aktivna pojačanje u ovom djelu sklopa. Transformatore za ovu namjenu proizvode razne tvrtke, a najpoznatiji su Lundahl, Sowter, S&B, Tamura i Audio Note. Međutim, za istu se namjenu uspješno mogu koristiti i neki mikrofonski transformatori što je ponekad jeftinije i jednako kvalitetno rješenje kao i namjenski MC transformator. U prikazanom sklopu ja sam koistio Beyerdinamic TR/BV mikrofonske transormatore, ali moguće je koristiti i bilo koje druge prikladne transformatore.

riaa inside

Pretpojačalo se napaja baterijama. Za pozitivnu i negativnu granu koristi se po 12 NiMH baterija kapaciteta 1,2AH. Preklopnik omogućava odabir izmedju punjenja i slušanja. Punjenje je rješeno izvorom male konstantne struje (“trickle charge”), koji isključuje potrebu za nadzorom.

Korišteni dijelovi su prosječno dobre kvalitete. Otpornici su metaloslojni, kondenzatori u napajanju su MKS, u petlji povratne veze su korišteni folijski polipropilenski kondenzatori, dok je izlazni kondenzator MKP.

riaa board

Pretpojačalo je potpuno bešumno, a zvuk je odličan. Pravo analogno rješenje za digitalno doba.

DrZ laboratorij