JAKO MALI ZVUČNIK

jmz1


Nedavno je Kristijan uredio "sobicu", odnosno zbilja malu prostoriju koja mu služi prije svega za posao koji većinom obavlja na računalu, pa "sobica" i ne treba biti veća nego što jest. No, kad je već bila tu, na njene stolove i konzolne police postavljeni su osim računala i osciloskop, generator signala, multimetar, lemna stanica i još ko-zna-kakve sitnice koje vesele diy audio-hobiste.

Gotovo su sve pretpostavke bile ispunjene da "sobica" preuzme funkciju glavne sobe Kristijanovog stana. Nedostajalo je samo kvalitetno ozvučenje, jer nijedan ljubitelj dobrog zvuka ne može se pomiriti s činjenicom da će glazbu većim djelom dana slušati s računalnih zvučnika. Kristijan je kao izvor zvuka relativno povoljno kupio Scansonic internet receiver i nedostajali su jedino zvučnici. Tu je nastao i problem jer je "sobica" već bila solidno ispunjena, pa je jedini raspoloživi prostor ostao između stvari na zidnim policama. To je značilo da zvučnik ne smije biti viši od 18 a ni dublji od 25 centimetara. Takvih zvučnika je na tržištu malo, a niti cijene nisu niske. Kad me zamolio da mu pomognem u odabiru predložio sam mu, naravno, da ih napravi sam. Ambiciozan kakav već Kristijan je cijeli projekt odlučio je prepustiti meni. Doduše obvezao se ispiliti i sljepiti kutije.
I tako je nastao jako mali zvučnik.
Dozvoljena visina zvučnika ograničila je izbor bassrednjotonske jedinice na one promjera 10cm ili manje, i to uz koristenje visokotonca čiji promjer ne prelazi 6cm. Jedan od važnijih kriterija bila je i cijena - sve zajedno nije trebalo kostati više od 1500kn. U gomili dostupnih bassrednjetonaca svih mogućih proizvođača pale su mi na pamet dvije jedinice tvrtke SB Acoustic - SB12PFC25-4 i SB12PAC25-4 - s papirnatom, odnosno aluminijskom mebranom. Obje jedinice nude upravo nevjerojatan odnos cijene i kvalitete, a zbog za ovaj projekt prikladnijih TS parametara odlučio sam se za papirnatu verziju (oko 300kn par!). S visokotoncem je bilo više muke - uglavnom zbog veličine i na kraju sam se odlučio za Omnes Audio T25. Problem je predstavljao promjer od 70mm, no to je riješeno "krojenjem" dijela prednje ploče visokotonca koja naliježe na košaru bassrednjetonske jedinice.

jmz

Zbog male visine i dubine kutije, a u želji da ne izgleda nezgrapno ni širina nije smjela biti prevelika, što je, jasno, ograničavalo i raspoloživi volumen - 13cm i oko 3 litre djelovalo je baš taman. Zatvorena kutija sa 6db/okt. visokopropusnom skretnicom (kondenzatorom) ispred bassrednjetonca popularno je rješenje kad se od malih jedinica u malom volumenu želi dobiti relativno dubok bas uz dobro podnošenje snage. Ovaj princip se u njemačkoj literaturi popularno naziva GHP (njem. geschlossen-hochpassgefiltert) i primjenjuje se tako da se konstruira poddampirani bas sustav s Q faktorom malo višim od 1 kojeg dampira serijski kondenzator, produbljujući radni opseg i povećavajući strminu pada odziva ispod njega.

U ovom slučaju je -3dB na oko 65Hz što je za zvučnik ove veličine izuzetno dobro.

Pri izradi skretnice vodio sam računa o tome da će udaljenost zvučnika od slušatelja biti oko 1m ili malo više, pa sam želio da frekvencijska karakteristika ima lagano silaznu putanju prema višim frekvencijama. Skretnica je 1. reda u niskopropusnom, s RLC kompenzacijom za "grbu" u području 1300Hz, i 2. reda u visokopropusnom dijelu. Komponenete su uglavnom standardne kvalitete - žičani otpornici, zračni i induktiviteti na metalnoj jezgri i bipolarni elektrolitski i polipropilenski kondenzatori. Sve komponente "nagurane" su na malu pločicu pričvršćenu na poleđinu zvučnikog konektora. 

skrt

Skretnica na poleđini  zvučničkog konektora.

otraga

Kutije je Kristijan izradio od 16mm medijapana, a ja sam se odlučio na zebrano furnir i polusjajni lak. Ispunjene su poliester vatom i pločom akustičke spužve na stražnjoj stijenci.

furn

Za furniranje nije uvijek potrebna storlarska radiona.

Zvučnik je značajno nadmašio očekivanja - ovo je zaista zvuk koji nitko ne bi očekivao od zvučnika volumena 3l.

soba

Uz velike zvučnike u slušaonici.

Ne treba ni napominjati da je Kristijana sad teško izvuć iz "sobice". Osim na pivu. A s obzirom da je ukupna cijena bila značajno manja od predviđenih 1500kn ni pive ne fali.

skretnica

cross

sve

Frekvencijski odziv na 1m mjereno na 15º horizontalno - bas ispod 250Hz mjeren nearfield

rta

RTA oba zvučnika u području slušanja

drzlab.com