K ORUND

korund


Prije dvadesetak godina "keramički" zvučnici nisu se, kao danas, mogli vidjeti u katalogu svakog malo ambicioznijeg proizvođača. Zapravo, jedino je njemačka tvrtka Backes & Mueller u nekoliko svojih prestižnih modela ugrađivala srednjetonce i visokotonce keramičkih membrana. To i nije tako čudno s obzirom na činjenicu da je Bernard Thiel - tvorac takvih zvučničkih jedinica -bio zaposlenik te tvrtke. Početkom devedesetih Backes & Mueller je prestala s radom, a Bernard Thiel je proizvodnju zvučničkih jedinica s keramičkim membranama nastavio u vlastitoj tvtki - Thiel & partner, koja je registrirana i pod imenom Accuton kako bi se izbjegli nesporazumi oko imena s američkim proizvođačem zvučika -tvrtkom Thiel. Tako su Thiel zvučničke jedinice postale dostupne i samograditeljima. U to vrijeme, točnije, 1993. godine, objavljen je u njemačkom "Klang & Ton" časopisu i prvi test Thieleove zvučničke jedinice - visokotonca c23-6. Bila je to ljubav na prvi pogled. Karakteristike zvučničke jedinice bile su vrhunske, ali je i cijena bila takva - u to doba, za visokotonac, vrtoglavih 350 DEM.

Četiri godine kasnije ukazala mi se prilika za konstrukciju vrhunskog dvostaznog zvučničkog sustava. Bez razmišljanja sam odabrao Thielove zvučničke jedinice - visokotonce C12 i C23 i tada potpuno nov bas-srednjetonsku jedinicu C95-T6. Osim njih u izbor je ušla i OEM bassrednjetonska jedinica 17 Velvet francuskog proizvođača Davisa. Iz tih eksperimenata nastala su dva dvostazna zvučnika – jedan sa C23 i Velvet 17 jedinicama i drugi sa C12 i C95-T6 jedinicama. Prvi - mekšeg, toplijeg i eufoničnijeg zvuka, a drugi analitičnog, dinamičnog i nevjerojatno transparentnog i jasnog zvuka – to je "Korund"- zvučnik ovog projekta. Manju verzija projekta sa velikim Thiel visokotoncem i Davisovom "Velvet" jedinicom predstavio sam u projektu "Malac".

Korund je kristalni oblik aluminijevog oksida – materijal od kojeg su načinjene membrane Thielovih zvučničkih jedinica i čiji je način izrade patentirao Bernard Thiel. Osobitost ovog materijala je njegova izrazita tvrdoća -9 na Mohsovoj skali – odmah do dijamanta. Takav materijal osigurava linearan rad i niska izobličenja zvučničke jedinice sve do frekvencije "loma" membrane kada se pojavljuje jedan oštri, ali relativno brzo prigušeni rezonantni "pik". Upravo ta tvrdoća i krutost thielovih membrana osiguravaju izuzetno prozračan i čist zvuk zvučnicima koji ih koriste.

"Korund" je klasični dvostazni zvučnički sustav, koncepcijski nalik na bilo koji od stotinjak novih modela koji se godišnje pojave na tržištu. Ono što ga izdvaja je natprosječno dobar zvuk. Bas-srednjetonac promjera 17cm ugrađen je u bas-refleks kutiju volumena 19 litara, ugođenu na 45Hz. Skretnica je kombinacija reza 1. reda za bas i 2 reda za visokotonac, uz nekoliko kompenzacija.

skretnica

Dobiveni rezultat je mjerno i slušno izuzetno dobar, ali moram naglasiti da sam do njega došao višemjesečnim slušno-mjernim eksperimentima, jer samo mjerno dobar rezultat lako je dobiti i sa puno jednostavnijom skretnicom. Takav "izračunato" linearan zvučnik svira dobro, no detalji koji slušno ugođenu skretnicu čine boljom, na dulji rok čine zvučnik uspješnim projektom. A "Korund" je već jedno cijelo destljeće uspješan.   

freq resp

Dijelovi korišteni za izradu skretnice su uglavnom iz njemačke manufakture Mundorf (folijske i zavojnice sa lak zicom na zrtacnoj jezgri, kondenzator Supreme na visokotoncu i MKT u RLC bas kompenzaciji), a njegova je i žica korištena za ožičenje zvučnika.

kleme

S obzirom na nedostatak mjesta u mojoj slušaonici prije nekoliko godina sam se teška srca rastao od ovog zvučnika, ali samo zato što sam znao da će se novi vlasnik za njega pobrinuti bolje nego ja. Naime, kao i većina mojih projekata i "Korund" je bio u vječno "prototipnom" obliku – bez završnog sjaja koji bi odgovarao njegovim zvučnim mogućnostima.

SPIKE

Moj prijatelj Ratko dijametralno je suprotnog pogleda na hi-fi; on ne može slušati komponentu ako nije savršeno napravljena. Zato je Ratko izradi kućišta za Korund posvetio puno pažnje. Kućište je napravljeno od sendviča dviju ploča medijapana, sa brojnim upornicama i pažljivo upuštenim dosjedima za zvučničke jedinice. Kutije je furnirano plemenitim furnirom od korijena ružinog drva i polakirao sjajnim poliuretanskim lakom. Unutrašnjost je prigušena akustičkom spužvom na stijenkama i umjetnom vatom. Osim toga tu su i pripadajući stalci s ispunom od mješavine kvarcnog pijeska i sačme, koji zvučnicima osiguravaju stabilan postav.

ratkova soba


Zvuk "Korunda" je izuzetno dinamičan, brz, čvrst i transparentan, no ne i analitičan u negativnom smislu, dapače, zvučnik je muzikalan i dobro radi sa svakom vrstom glazbe, a ugodan je i na dugo slušanje. 

freq resp

soba

drZ Lab