Malac - Accuton/Davis mini-monitor


                   

Pri odabiru zvučnika za kućni sustav mali su zvučnici ponekad jedino prihvatljivo rješenje. Veličina može biti uvjetovana raspoloživim prostorom, estetskim zahtjevima ili, jednostavno, financijskim mogućnostima. Ovaj projekt vjerojatno neće biti zanimljiv onima kojim je štednja temeljni razlog odabira malih zvučnika. Za Malca je potrebno oko šest stotina eura za zvučničke jedinice, stotinjak Eura za skretnicu, konektore i ostali sitni pribor, pa, s određenom svotom potrebnom za izradu kutija, ukupna cijena «repromaterijala» može doseći i 1000 eura. Tome još najčešće treba pribrojati i cijenu kvalitetnih stalaka.

Iako prilično skup za izradu Malac je vrlo kvalitetan zvučnik i njegove male dimenzije ne ograničavaju mu značajno zvučne mogućnosti. Naravno, od takvog zvučnika nemoguće je očekivati zaglušujuću glasnoću, visoku osjetljivost ili razorni bas, ali muzikalnost, rezolucija i uravnoteženost reproduciranog tonskog spektra mogu se kvalitetom uspoređivati s komercijalnim proizvodima puno više cijene bez obzira na njihovu veličinu.

Malac je dvostazni zvučnički sustav, čija bas-srednjetonska jedinica radi u bas-refleks ustroju. Visokotonac je proizvod njemačke tvrtke Accuton, osobit zbog inverzne keramičke membrane promjera 30mm. Takva, izvanredno kruta membrana omogućava, u kombinaciji sa malom motornom zavojnicom i snažnim magnetom linearan rad od 1,5kHz pa do iznad 20kHz. Rezonantna frekvencija je također na zadivljujuće niskih 350Hz, čime se omogućava korištenje skretnice prvog reda uz relativno nisku reznu frekvenciju. Vrhunske performense Accutona C23 učinile su ga čestim odabirom konstruktora zvučničkih sustava najviše klase i, često, isto takve cijene.

Bas-srednjetonska jedinica u Malcu je proizvod francuske tvrtke Davis Acoustics – model Velvet 13. Riječ je o OEM modelu zvučničke jedinice 13 KLV 5MA čija je, inače žuta, membrana od kevlarskog pletiva ovdje dodatno pjeskarena grafitom. Takvim postupkom razbijena je površinska struktura kevlarskog pletiva te je ujedno nanesen i sloj grafita čime je, tvrdi konstruktor, dodatno oplemenjen zvuk originalne zvučničke jedinice. Originalna i «Velvet» jedinica dovoljno su sličnih karakteristika da se mogu koristiti u istom projektu bez potrebe za izmjenom kutije ili skretnice.

                                           

Velvet 13 je jedinica zanimljiva zbog vrlo linearnog frekvencijskog odziva i, za svoju veličinu, pristojnog rada u području niskih frekvencija.  T/S parametri najviše pogoduju ugradnji u bas-refleks kutiju, pa je za Malca napravljena čvrsta konstrukcija od kombinacije medijapana 18mm i debele prednje stranice od šperploče. Volumen je oko 9 litara. U unutrašnjosti se nalazi i jedna kružna upornica koja istodobno, preko gumenog podloška, podupire i magnet bas-srednjetonca. Stranice su dodatno umrtvljene slojem bitumena debljine 4mm, a unutrašnjost je prigušena profiliranom akustičkom spužvom i poliesterskom vatom. Bas-refleks cijev unutrašnjeg promjera 45mm i dužine 110mm ima zaobljene krajeve kako bi se na njima smanjilo vrtloženje zraka čija je posljedica «fućkanje» pri većim glasnoćama. Bas-refleks je ugođen na 52Hz.

       

Skretnica je prvog reda.  Za bas-srednjetonac dodana su i dva serijska RLC člana za linearizaciju i paralelni RC član za linearizaciju induktiviteta zvučničke jedinice. Na visokopropusnom dijelu koristi se samo jedan kondenzator i dva otpornika u spoju naponskog djelila za prilagođavanje osjetljivosti. Korišteni dijelovi su vrlo dobre kvalitete. Konenzatori su polipropilenski, otpornici metal-oksidni a zavojnica je folijska dok su one u RLC članovima motane na feritneoj jezgri. Susretna frekvencija je na 4kHz čime je u kombinaciji sa širokim preklapanjem radnih područja rada zvučničkih jedinica postignut njihov nečujan spoj.

           

Rezultat je vrlo linearan. 

                           

Na osi visokotonca,  30° horizontalno:

                           

Zvučnici su predviđeni za smještaj na stalake koji zvučnike podižu do visine na kojoj je visokotonac na razini uha slušatelja ili nekoliko centimetara više, a udaljenost od stražnjeg zida trebala bi biti minimalno tridesetak centimetara.

DrZ Lab