SimetriACfilterBaš kao i projekt hibridnog pretpojačala i SimetriAC je nastao “na kavi” s Goranom Malerom. Goran je veliki audio entuzijast čija ljubav prema dobrom zvuku traje već gotovo tri desetljeća i nakon svih tih godina njegov entuzijazam pri potrazi za najboljim audio sustavom ne kopni. Razgovarajući o mogućnostima unaprijeđenja njegovog već ionako odličnog audio sustava pitao me je za mišljenje o strujnim filtrima. Projekt jednog strujnog filtra već sam davno objavio u Hi-Fi časopisu, a u svom sustavu koristim ga, uz manje modifikacije, još i danas. Strujni filtri za audio sustave često uz neke dobre značajke (čišći i detaljniji zvuk) često sa sobom unose i gubitak dinamike. Zbog toga je njihova primjena namjenska- jedan tip za pojačala, drugi za digitaliju itd. Projekt filtra objavljen u časopisu Hi-Fi predstavlja idealan omjer količine filtracije s obzirom na namjenu. Problem je što se u takvom slučaju filtracija za pojačalo svodi na kondenzatore koji više ili manje uspješno potiskuju simetrične i asimetrične smetnje viših frekvencija iz mreže. Dobro, ali ne i najbolje rješenje.

Već duže me je zanimalo kako bi se ponašao jedan “ozbiljan” filtar temeljen na snažnom odvojnom transformatoru. Takvim rješenem odmah su stvoreni i preduvjeti za balansirano napajanje, odnosno napajanje gdje umjesto faze i nule, dvije za 180 stupnjeva okrenute faze od 115V nalaze simetrično oko uzemljenja. Iako je ovo relativno skupo rješenje, poboljšanja koje je “Gridmox 2” unio u sustav kada sam ga nekoliko tjedana imao kod kuće bili su izuzetno ohrabrujući. Uostalom, cijena i nije strašna kad se gleda koliko za kojekakve “čaram-laram” kabele i pomagala naivnim audiofilima naplaćuju lukavi trgovci.

Balansirano mrežno napajanje već samim ustrojem odlično potiskuje smetnje u mreži, a tome dodatno pridonosi i ograničeni prijenosni frekvencijski opseg transformatora. Više o balansiranom napajanju može se pronaći na stranicama tvrtke Equitech. Da bi se ove značajke maksimalno iskoristile sekundar transformatora najbolje je namotati bifilarno, tako da dva namotaja sekundara budu potpuno jednaka. Zavisno od odabranog tipa transformatora potrebno je smanjiti mogućnost kapacitivnog prijenosa smetnji s primara na sekundar. To se kod toroidnih transformatora koji se za ovu namjenu najčešće koriste rješava zaštitnim namotajem između primara i sekundara koji se spaja na masu. Ja sam se odlučio za drukčije rješenje. Odabrao sam transformator s “UI” jezgrom na koju su namotana dva potpuno odvojena kalema – svaki kalem sadrži primar, zaštitni namot i polovicu sekundara. Primari se povezuju u paralelu, a sekundari u seriju. Pri tome je vrlo važno da oba kalema budu namotana potpuno jednako. 

Namotaji su namotani na vrlo masivnoj jezgri, s 30% više zavoja nego što je to potrebno za uobičajeni mrežni transformator, čime je smanjeno magnetsko zasićenje jezgre, a time i mehaničko zujanje. Dodatno, zujanje je smanjeno i potpunom impregnacijom namota epoksidnom smolom i staklenim vlaknima, a prije "pečenja" transformator je i "vakumiran" kako bi se smola uvukla između svih namotaja i limova jezgre.
Tako napravljen filtar je nečujan i pod opterečenjem od 1kW.
Ovaj nimalo jednostavan posao odlično je napravila tvrtka Emat iz Novog Čića.


filtarvsmreza


crveno mreža - zeleno SimetriAC
U praksi filtar daje izvrsne rezultate; nema zujanja velikih toroida, niti se čuju bilo kakve smetnje pri uključivanju ostalih potrošača na mreži (hladnjak, sušilo za kosu itd.). Projmena u zvuku sustava također je vrlo lako čujna: sistem djeluje dinamičnije, glađe, prozračnije, a timbar instrumenata i glasova je prirodniji. Priključivanjem filtra u sustav nisam primjetio bilo kakav nedostatak – baš sve je bolje.

Nakon uspješnog prototipa odlučio sam napraviti SimetriAC i za sebe.

trafo
drZ laboratorij