S2S – balansirano hibridno pretpojačalo

preamp

Počelo je kad je moj prijatelj Goran Maler spomenuo da mu za njegov novi sustav treba jedno dobro aktivno pretpojačalo i prisjetio se jednog davnog projekta pretpojačala koje mu je ostalo u lijepoj uspomeni. Prije petnaestak godina sam zajedno s hrvatskom audio legendom Darkom Stanišićem sudjelovao u razvoju hibridnog pretpojačala i još se sjećam bezbrojnih sati koje sam proveo u Dubravi preslušavajući različite koncepte napajanja, radne točke, količine kapaciteta u napajačkim filterima itd. Pretpojačalo je na kraju ispalo dobro. Više nego dobro; u izravnim duelima “potuklo” je mnoga razvikana imena. Jedno takvo pretpojačalo napravio sam tada i za Gorana, a ja sam svoj primjerak koristio sve dok nisam prešao na transformatorsko pasivno pretpojačalo koje koristim i danas. Prijatelju je trebalo pretpojačalo, a mene je zanimalo kako bi to sviralo danas. Osim toga, pretpojačalo je ovaj put trebalo biti balansirano i imati daljinski za odabir ulaza i glasnoću.


Predstavljeno pretpojačalo ima dva stupnja, nema globalne negativne povratne veze, balansirano je i ima daljinsko upravljanje za odabir ulaza i glasnoću/balans.

Za daljinsko upravljanje odabrao sam jedan od kvalitetnijih modula kineskog porijekla koji se mogu kupiti na ebayu. Odabir ulaza i regulacija glasnoće vrše se pomoću niza kvalitetnih releja i mreže otpornika (R-2R) na četiri odvojene pločice- za svaku fazu pojedinog kanala po jedna.

volume

Pretpojačalo ima dva balansirana i dva single-ended ulaza i po jedan takav izlaz.

backshema pretpojacala


Ulazni stupanj pretpojačala je diferencijalno pojačalo koje čine dvije triode lampe ecc88 čiju radnu točku osigurava strujni izvor. Pojačanje je ograničeno katodnim otpornicima koji ujedno predstavljaju i lokalnu povratnu vezu. Direktno s anoda signal ide na gateove izlaznih hexfetova koji rade u spoju source sljedila (opterećena strujnim izvorima) i osiguravaju nisku izlaznu impedancu, pa je pretpojačalo kompatibilno sa svim vrstama izlaznih pojačala. Izbacivanjem (premošćivanjem) katodnih otpornika R3 i R4 sa kojima pojačanje iznosi 3,5 pretpojačalo je izvanredno prikladno (naponsko pojačanje malo manje od 20dB i velik izlazni napon) koristiti i kao pobudu za “izlazna pojačala” bez naponskog pojačanja (FirstWatt F4 ili Ciuffoliev follower).
Signal na izlaz ide preko veznih kondenzatora.

Prilično jednostavno.


shema napajanja

Napajanje je stabilizirano i izvedeno pomoću dva source sljedila od kojih prvo radi kao naponski stabilizator s zener diodom na gateu, a drugo kao umnoživač kapaciteta. Negativni napon također je stabiliziran, no ovdje je korišten popularni lm337. Stabiliziran je i napon grijanja – s L7812.
Pomoću jednostavnog dvostrukog sklopa za kašnjenje Ne556 izvedeno je kašnjenje uključivanja anodnog napona i otvaranje izlaza (kako bi se spriječio tranzijent prilikom uključivanja ili isključivanja).

Svi sklopovi smješteni su na univerzalne tiskane pločice, a komponente su većinom medjusobno povezane neposredno. Iako ovakva tehnologija nije prikladna za veće serije, a nije ni osobito estetski dojmljiva, istina je da je u većini slučajeva moguće ostvariti bolji raspored elemenata nego korištenjem tiskane pločice. Uostalom neka od najboljih pojačala na svijetu izrađena su upravo takvom, tzv. “point-to-point” tehnikom.

in

Korišteni dijelovi su uglavnom standardne kvalitete osim anodnih/katodnih otpornika (Caddock), izlaznih kondenzatora (Mundorf Silver/Gold/Oil) i ožičenja na putu signala (Mundorf silver/gold)

mund

Kućište je u potpunosti od aluminija.

Goran je zadovoljan. Pretpojačalo ne bruji, ne šumi i svira prilično dobro.

top
Dosta dobro su ispala i mjerenja (za one koje to uopće zanima).

10kHz-4Vpp
                                              10kHz, 4Vpp, 100kOhm

100kHz-4Vpp
                                              100kHz, 4Vpp, 100kOhm

30Vpp-1kHz-100kOhm
                                              1kHz, 30Vpp, 100kOhm

thd vs level
                                              THD vs. output level Vrms (100kOhm)

fft 1kHz 6Vrms
                                              FFT 1kHz, 6Vrms, 100kOhmSve u svemu – još jedan odličan projekt.