Interkonekt srebro/FPE


Kabeli u hi-fiju često su predmet rasprava između onih koji im pridaju izrazitu važnost i onih koji njihovu ulogu u zvuku sustava potpuno negiraju. Moj je stav negdje između. Promjenom kabela u sustavu često čujem jasne razlike, ali te razlike najčešće nisu dovoljne da bi opravdale visoku cijenu koju je potrebno platiti za modele koji postižu vrhunske rezultate. Ovakav nesrazmjer uloženog i dobivenog osobito je neprihvatljiv audiofilima-samograditeljima. Zašto platiti 1000 Eura za komad žice kad se za isti novac može kupiti, na primjer, par vrhunskih zvučničkih jedinica? Pravi ljubitelji glazbe među audiofilima također će se teško odlučiti na izdvajanje basnoslovne sume za kabele, kad se za isti novac mogu kupiti deseci naslova omiljene glazbe.

Tijekom godina bavljenja ovim hobijem, primijetio sam neke sličnosti kod svih dobro svirajućih kabela. Kod zvučničkih i interkonekcijskih kabela modeli koji su osobito dobro radili imali su najčešće pune, tanke vodiče, teflonsku ili polietilensku izolaciju i geometriju pletenja koja vodičima ne dozvoljava bliski kontakt. Kod zvučničkih kablova problem malog presjeka tankih vodiča rješava se paralelnim spajanjem velikog broja istih, dok kod intekonekta to i nije problem. Najbolji od najboljih uglavnom su kao materijal za vodiče koristili srebro.

Štedeći novac i rasipajući vrijeme do danas sam napravio desetke kablova s različitim rezultatima. Predstavljeni interkonekt je konstrukcija kojom sam izuzetno zadovoljan ja, a i svi oni koji su kabel imali prilike slušati u vlastitom sustavu.

Za izradu je potreban RG6 koaksijalni kabel (ili neki drugi sličen konstrukcije), čiji je unutrašnji izolator napravljen od pjenastog polietilena. Pjenasti PE je materijal dielektričkih svojstava boljih čak i od teflona. Potrebnu dužinu RG6 kabla određuje dužina interkonekta koji želimo napraviti. Ako nam je cilj napraviti 1m interkonekta trebamo oko 2,5m RG6 kabla (za stereo veziju dvostruko više!). Termo bužir unutrašnjeg promjera 12-15mm. Vodič koji sam koristio za ovaj kabel je puna žica od čistog srebra promjera 0,25mm. Srebrna žica može se kupiti putem nekog od mnogobrojnih dućana na internetu. Konektori mogu biti bilo kakvi, no s obzirom na kvalitetu kabela preporučljivo je koristiti kvalitetne cinch konektore male mase. Jedan od najboljih modela proizvodi tvrtka Eichmann i taj je korišten na ovom kabelu.

Postupak izrade je jednostavan:

-izmjeriti potrebnu dužinu i odrezati 4 komada (za stereo) RG6 kabela

-razrezati i oguliti vanjsku izolaciju i oklop

-iz unutrašnjih izolatora izvući središnji bakreni vodič

-izmjeriti i odrezati 4 komada srebrne žice nekoliko cm dužih od PE izolatora

-srebrnu žicu premazati (obrisati) nekim antioksidacijskim sredstvom (npr. Kontakt Gold, ProGold i sl.)

-uvući srebrnu žicu u PE izolatore

-po dva izolatora sa žicama uplesti u pletenicu sa 4-5 zavoja na 10cm

-odrezati 4 komada termo bužira dužine 3-4cm i njima učvrstiti krajeve dobivenih pletenica

-zalemiti odabrane konektore, pazeći pri tome da se isti vodič koristi za masu, odnosno signal na oba kraja

Nakon ovog, prilično jednostavnog posla, kabel je spreman za upotrebu.
Ovako načinjen kabel je u svim parametrima konkurentan najboljim, vrlo skupim modelima interkonekcijskih kabela. U usporedbi sa većinom oduševljava prozračnošću, rezolucijom i čistoćom.

DrZ Lab