GM 70 SE – ljetna ideja za zimsko pojačalogm70se


tonijev gm70GM 70 SE je, kao što se vidi, single ended pojačalo temeljeno na ruskoj izlaznoj triodi GM 70. Velika i moćna trioda trpi najvišu snagu od čak 125W i vrlo je linearna, ali da bi se njene impresivne karakteristike barem koliko toliko iskoristile potrebno je doslovno ubojito napajanje od oko 1000V, grijanje od 60W i ozbiljan pogonski stupanj.
Kako se odlučiti na izradu ovakvog pojačala? Jednostavno - dajte se nagovoriti.

Osim što je ronilački ekspert, Toni Plančić je veliki zaljubljenik u DIY audio. Njegova ljubav su prije svega cijevni uređaji koje izrađuje takvom preciznošću i zanatskom umješnošću da svaki njegov "proizvod" izgleda kao high-end produkt neke skupe audio manufakture.

Pretprošlog ljeta, hladeći se gemištima i uživajući u dokolici, komentirajući svijet oko nas i maštajući o budućim audio projektima, na terasi lokalnog kafića dogovorili smo pogodbu - ja ću napraviti funkcionalni prototip, a Toni će se pobrinuti za, meni uvijek mrski, mehanički dio konstrukcije novog pojačala. Pojačalo će biti GM70 SE.

U to vrijeme lampe su mi već koju godinu stajale na polici i kad ih je Toni koji dan prije vidio u njemu je počela kuhati ideja o velikom triodnom pojačalu kakvo još nije napravio. Koji gemišt previše, malo tonijevog nagovaranja i "posao" je bio dogovoren. Odluci je značajno pridonjela i činjenica da je Toni doma imao neiskorišten par izlaznih transformatora prikladnih za takvo pojačalo. U taj tren to mi se činilo kao jednostavna ljetna zanimacija.

Nekoliko mjeseci kasnije pojačalo je prosviralo. Nakon još nekoliko tjedana ugađanja radnih točki, isprobavanja raznih veznih kondenzatora, otpornika i ostalih sitnica koje prate razvoj pojačala, rezultat je bio iznad očekivanja. Pojačalo je zvučalo moćno poput snažng PP pojačala i profinjeno poput najboljih triodnih SE pojačala. Mjerni rezultati bili su potpuno u skladu sa slušnim dojmovima. Jedina mana ovog pojačala primjetna je samo u ljetnim mjesecima; naime GM70 se u radu jako grije, pa bi se moglo reći da je ovo idealno pojačalo za zimu.

Sama topologija je vrlo jednostavna; tri triode jedna iza druge u ustroju zajedničke katode - prva s LED biasom, a druge dvije s klasičnim fiksnim biasom. Sve tri triode su ruske - 6s3p jednostruka trioda velikog pojačanja, 6s19p je jednostruka trioda vrlo malog pojačanja, malog unutrašnjeg otpora i velikih strujnih mogućnosti, a zadnja trioda je GM70. Vezni kondenzatori su ruski PTFE blokovi, a anodni otpornici su također ruski 2W metaloslojni. U napajanju je prvi filtarski kondenzator elektrolit, a ostalo su blokovi - talijaski ICAR i ruski MBGO 100uF/1000V papir u ulju. Transformatori i prigušnice u napajanju su proizvodi tvrtke Emat iz Novog Čiča, a izlazni transformatori su srpski Trafomatic u Tonijevom pojačalu (i prototipu) i talijaski F.I.A.T. srl. u mom pojačalu. Oba modela izlaznih transformatora su višeslojno motani na masivnim duplim C jezgrama i odličnih su mjernih (i zvučnih) karakteristika, a zanimljivo je da je F.I.A.T. iz Rima značajno jeftiniji od Trafomatica, pa čak i kad bih ove potonje dobio po cijeni "ko' za tebe ".

Mehanički dio je Tonijeva konstrukcija "na kat" gdje su na debeloj aluminijskoj donjoj ploči poslagane i "natiskane" sve komponente na relativno mali prostor, a pojedine sekcije odvojene su vlastitim željeznim kućišima/poklopcima. Uglavnom - još nikad nisam vidio, a niti probao dignuti pojačalo ove veličine i ovakve težine, no usprkos teškoćama prilikom manipulacije (pojačalo ima oko 40kg) trud se isplatio.

Pouka iz ove priče je jasana – gemišti promažu pri donošenju ispravnih odluka.


gmamp
gm70 shema


detalj

power supply


gm70nutrabakar_grafit


kondici


dist1w

fft1w

fft5w

disvspower


1W/8R < 0,03% THD
10W/8R < 0,08% THD
20W/8R < 10% THD
frequency response 20Hz-20kHz -0,5dB
sound:  : D


gmact