Tube S2S - F2a Push-pull izlazno pojačalo


Kutija ne čini pojačalo. Zapravo je ovo pojačalo nastalo kao prototip na kojem sam isprobavao koncepciju, topologije, komponente i, uopće, zvuk siemensovih izlazni pentoda.
Verzija koju gledate radi dovoljno dobro da sam zaključio da moguća daljnja unaprijeđenja nisu neophodna.

iznutra
Trebalo je još samo sve to prebaciti u ljepšu kutiju, eventualno dodati još jedno napajanje za dual-mono ustroj i to bi pojačalo sigurno bilo "stani-pani". Nakon nekoliko mjeseci meditiranja, planiranja, pripremanja (psihičkog) i biranja dobavljivih i nedobavljivih materijala – odustao sam. Možda kad se drugi put rodim. Za sad, i za mene, sasvim je dobro i ovako.

Ukratko:
Pojačalo koristi jedno napajanje za oba kanala. U ispravljaču su četiri brze diode i CLC filtar. Kondenzatori u filtru su malog kapaciteta, ali je pojačalo usprkos tome potpuno bešumno čak i sa zvučnicima osjetljivosti 97dB/W/m. 

Na ulazu pojačala nalazi se signalni transformator s prijenosnim odnosom 1:2 koji osim pojačanja služi i za postizanje potpune simetrije pojačala. Transformator je moguće i izostaviti, ali se u tom slučaju narušava simetrija ulazne diferencijale (praktično je još uvijek izuzetno dobra), a potreban je i dvostruko veći ulazni napon za postizanje iste izlazne snage.
Dvije triode iz duple triode ECC99 čine ulazno diferncijalno pojačalo, čiji su izlazi vezani na rešetke izlaznih cijevi putem veznih kondenzatora 0,1uF (ja sam koristio Siemensove folija/papir/ulje, koje za Siemens radi Jensen).
Izlazne pentode F2a rade u triodnom spoju i kao izlazni transformator koriste vrhunski Šebartov AOT40.

Osnovna značajka zvuka ovog pojačala je muzikalnost i prirodnost. Iako postoje odlična tranzistorska pojačala (npr. S2S), prirodnost timbra koju imaju dobra cijevna pojačala poput "Tube S2S", za njih je još uvijek nedostižna. U odnosu na SE 300B pojačalo ima nešto manje onih najfinijih detalja, koji npr. odjek činele čine dužim, ali malo više snage pomaže boljoj kontroli zvučnika, pa djeluje čvršće i dinamičnije.
Kućište je aluminijsko, pamet je domaća.

DrZ LAB


DrZ laboratorij