ALTEC MiniMe


front


toni


"Mali" Altec dvostazni zvučnik je konačno dovršen. Sad je tu i zebrano furnir, poliuretanski lak, a i skretnica je pričvršćena na stražnju stranu, pa njene komponente više ne "klomparaju" po kutiji.
Kome uz veliki Altec dvostazni zvučnik treba još i nešto manja verzija? Nikom, ali lijepo ih je imati. Pretpostavljam da je to slično kao da imate dva različita Ferrarija, dva dobra nalivpera, sata ili bilo koja druga dva predmeta od kojih vam zapravo ne treba niti jedan, ali ih je lijepo imati oba.
Kako je uopće došlo do toga da napravim dva zvučnika s Altec jedinicama? Jednostavno – kada sam se odlučio raditi dvostazni Altec zvučnik, kupio sam veće (416c) i manje (414z) bas/srednjetonske jedinice i model 902 kompresijski visokotonac.


414zf414zb

902 back cap902 diaph


Napravio sam kutiju sa izmjenjivom prednjom pločom i više bas refleks otvora čijim se zatvaranjem/otvaranjem mogla ugađati rezonantna frekvencija. Također sam napravio i okruglu tractrix trubu prikladnu za visokotonac. Nakon nekoliko mjeseci slušanja zvučnika u varijantama s manjim i većim visokotoncem odlučio sam se za većeg. Išao je dublje i i bio je osjetljiviji. To mi se činilo prikladnijim u većoj (5,5 x 4,8m) slušaonici/dnevnoj sobi kojoj je taj zvučnik bio namijenjen. No, i manja jedinica je radila toliko lijepo da sam odlučio napraviti još jedan zvučnik. Kad se na ebayu povoljno pojavio veći kompresijski visokotonac 288-8k odmah mi se ukazala vizija dva kompletna Altec zvučnička sustava.
Uz gotovu trubu trebalo je “samo” napraviti prikladnu kutiju i skretnicu. Prema idealnom proračunu kutija je ispala zapremine oko 120 litara, u bas-refleks ustroju. Na kraju je ugođena na 38Hz. S obzirom da je i dio posla oko skretnice bio već gotov, nakon nekoliko tjedana slušanja, mjerenja i ugađanja dogotovljena je i ona.
No, nešto i o izradi trube... Trubu sam proračunao koristeći neki od tractrix kalkulatora dostupnih na internetu. Granična frekvencija trube je 450Hz, što je više nego dovoljno nisko za rez od 900Hz na više.
Odlučio sam napraviti kalup od gipsa i preko njega nanijeti nekoliko slojeva poliesterskom smolom povezane staklene vune (fiberglas). Zbog oblika i krhkosti gipsa problem je predstavljalo skidanje trube s kalupa. Kao najbolji odvajač pokazala se pasta za cipele s visokim posotokom voska. Prvi kalup je zbog lošeg odvajača razbijen, ali je truba ispala dobro, pa je novi kalup odliven iz nje.

sirove trube


Sljedilo je mukotrpno kitanje, brušenje i lakiranje, ali na kraju su trube ispale prilično dobro.

truba


tractrix

toni otraga

Skretnica je i u visoko- i u niskopropusnom dijelu strmine 12dB/okt. Susretna frekvencija je oko 1300Hz. Rezultat je relativno linearan na mjerenju i izuzetno dobar “na uho”. Tijekom konstrukcije skretnice dobiveni su i linearniji rezultati, ali ovakva skretnica, slušno, djeluje najbolje. Korišteni su standardni dijelovi, pa ima i mjesta za unaprijeđenje; zavojnice su na feritnoj jezgri, kondenzatori na visokotnskom dijelu su MKP, a na basu bipolarni elko, otpornici su metal-oksid. 

skretnica

Zvuk je dinamičan, uravnotežen i transparentan, i što mi je osobito važno, zvučnik ne preferira niti jednu vrstu glazbe ili snimke. Jednako dobro zvuči sa “ispeglanim” modernim snimkama i (još bolje) sa pola stoljeća starim snimkama. S obzirom na visoku osjetljivost (94dB/W/m) zvučnik radi odlično već sa nekoliko watta, a tome svakako pridonosi i visoka impedanca (Altec 414z je 16 ohmska jedinica). Kako se Altec MiniMe nalazi u slušaonici tik do velikih Tannoy HPD385-ica usporedba je neizbježna; Tannoy svira mekše i opuštenije, rekao bih da je to “easy listening” varijanta zvuka, a Altec MiniMe svira dinamičnije, prezentnije i, slušajući jazz, više me podsjeća na zvuk koji redovito čujem u maloj dvorani u Lisinskom.

minime rta

Tonijev MiniMe

Toni je do nedavno uživao u zvuku velikih Tannoyevih 15" koaksijalaca (K3838), no onda je zaključio da je vrijeme za promjenu. Potaknut impresijama iz moje slušaonice odabrao je ovaj projekt. Korišteni drajveri u odličnom stanju su putem interneta kupljeni u SAD, a kako se meni više nije ponovno dalo radit trube, a Toni na to nije ni pomišljao, preporučio sam mu gotove trube poljske manufakture Autotech koja prozvodi velik broj modela truba svih profila i namjena. Odabrao sam model IWATA-600. Zbog druge trube skretnica je morala biti prilagođena, ali rezultat je frekvencijski odziv gotovo jednak originalnom projektu. Toni se kao i uvijek potrudio oko dizajna i finiša i rezultat je odličan zvučnik koji zvukom (u njegovoj slušaonici) značajno nadmašuje prethodnika. 

shemaskret

Aproksimativni zbroj  (Altec 414-16b mjeren near-field -40cm/Altec 902-8t+Iwata600 na 1m)

Odziv kompletnog zvučnika mjeren MLS metodom  na udaljenosti 1,5m DrZ Lab