2A3 push pull AB2 - zimska ideja za ljetno pojačalo

Jednom je u kultnom američkom časopisu "Sound Practices" posvećenom audio samogradnji izašao članak pod naslovom "Nikad se nisam susreo s 2A3 pojačalom koje mi se ne sviđa". Da li su zaista sva pojačala s legendarnom izlaznom triodom 2A3 dobro zvučeča - ne znam, ali pojačalo o kojem je ovdje riječ svakako nije loše.
Pojačalo je nastalo gotovo slučajno - imao sam "na lageru" par odličnih izlaznih transformatora AOT-40 Milana Šebarta iz Sežane. Isto tako, bila je zima, a zimski dani su kratki i hladni zbog čega više vremena provodim doma. A kad je čovjek doma bez nekog ozbiljnog posla, na pamet mu padaju svakakve zamisli. Tako sam ja zamislio iskoristiti šebartove transformatore i napraviti 2A3 push-pull pojačalo.
S obzirom na relativno malu snagu legendarnih trioda i push-pull ustroj odlučio sam da izlazni stupanj radi u AB2 klasi. Time je dobivena solidna izlazna snaga koja omogućava gotovo "univerzalno" korištenje pojačala. Potaknut dobrim rezultatima kod 6c33 pojačala i ovdje je kao ulazni stupanj i djelitelj faze korišten ulazni transformator američke tvrtke EDCOR. Odnos cijena/kvaliteta edcorovih transformatora upravo je nevjerojatan. Nakon ulaznog transformatora slijedi diferencijalni stupanj sa ruskim triodama 6s3p koji je u biasiran strujnim izvorom. S obzirom da je isto pojačalo napravio i Toni mogli smo isprobati i biasiranje sa otpornikom (Toni ne voli tranzistore) - nismo uspjeli čuti neku razliku. Kako bi se izlazne triode mogle "potjerati" u B2 klasu potreban je pogonski stupanj niske impedance i dobrih strujnih mogućnosti. Za tu su namjenu korištena MosFet source sljedila biasirana otpornicima. Na Tonijevo inzistiranje (jer on ne voli tranzistore :) ) isprobana je i verzija s cijevnim sljedilima. Toni je nakon direktne usporedbe zaključio da i dalje ne voli tranzistore, ali će ih u ovom pojačalu ipak koristiti :D
Izlazni stupanj je klasični fiksno biasirani triodni PP. Napajanje je odvojeno za izlazni, ulazni i pogonski stupanj. Cijevi su grijane izmjeničnim naponom, a za izlazne cijevi je korišten i žičani trimer za balansiranje napona brujanja. Korišteni dijelovi su uglavnom standardne kvalitete osim teflonskih veznih kondenzatora i 2W metaloslojnih anodnih otpornika.

Zbog ulaznog transformatora pojačalo treba koristiti s pretpojačalom izlaznog otpora manjeg od 800 Ohma. U mojem pojačalu su izlazne cijevi Sovtek 2A3, dok Toni koristi skupe Emission Labs 2A3-Mesh. Razlika u cijeni je značajna, ali ni razlika u zvuku nije mala. Prema EL cijevima Sovtek zvuči grubo i lagano tupo. No, čak i sa Sovtek cijevima ovo pojačalo svira dinamično, glatko, detaljno i moćno.
I još jedna važna stvar - pojačalo se tolko malo grije da ga se može koristiti i ljeti.

frekvencijski odziv 5W/8 Ohm


THD vs. frek. 8 Ohm


THD vs. frek. 4 Ohm100Hz 8 Ohm


1kHz 8 Ohm


10kHz 8 Ohm

drZ Lab