Staro je novo


High End 2019; najveća i najznačajnija izložba hi-fi elektronike na svijetu i ove je godine, prema nekim glasinama posljednji put, održana u bavarskom glavnom gradu - Minhenu.

Izložba je iz godine u godinu sve veća površinom i brojem izlagača, no dojam je da je ovogodišnja prva dva dana prostorima MOC-a šetalo manje posjetitelja nego prošlih godina. Osobito je to bilo primjetno prvog dana, rezerviranog za novinare i ljude poslovno vezane uz hifi. Tog dana nije bila nikakva rijetkost ući u sobu dočekan jedino izlagačima. No, pravo stanje stvari znat će se nakon što organizatori, kao i svake godine, po završetku izložbe objave detaljne podatke o broju i vrsti posjetitelja i izlagača.

Što je novo? Staro je novo i "in"! 

Recikliranje starih kultnih hifi proizvoda uzelo je maha, pa su se u novim izdanjima pojavile brojne audio legende iz sredine prošlog stoljeća. Nedostatak ideja, mladih audiofila ili nešto treće navelo je audio industriju da nam predstavi primjerice novu 300B iz Western Electrica, gramofone Garrard 301 (pod okriljem SME-a) i Thorens 124 (sada sa sufiksom DD), zvučnike Yamaha NS5000 (nova verzija NS1000) i mnoge druge - čak i audio kazete.

Novi Garrard 301

Supravox 215 (s elektromagnetom)

Nova produkcija WE300B (oko 1500 Eura/par)

GIP replike WE drajvera

JBL L100 - nova produkcija

Line Magnetic replika WE555 drajvera

Yamaha NS5000 (nova verzija NS1000) svirala je odlično u Yamaha sustavu

Thorens je vjerojatno potaknut prošlogodišnjim bumom trakaša predstavio novi magnetofon 

Technicsovo reizdanje legendarnog SP10

Kazete iz nove produkcije


No, pravo stanje stvari svaki je posjetitelj mogao spoznati u sobi F129 notornog Silbatonea, čiji je internacionalni tim audio "gurua" ponovno izložio sustav temeljen na 100njak godina starim Western Electric kino zvučnicima i zvukom posramio cijelu kurentnu hifi industriju.

Originalni Western Electric zvučnici, Silbatone elektronika i Thomas Schick gramofoni

To možda nije bio najbolji zvuk na izložbi (iako bi mnogi rekli da je), ali je bio zvuk koji je svojom realističnom dinamikom i muzikalnošću svakako bio iznad većine ostalih sustava. Prijatelj koji je slušao zajedno samnom dao je odličan odgovor na moje pitanje "što je audio industrija radila posljednjih 100 godina?", rekavši - "pokušavala ovo smanjiti".


Ove godine moglo se primjetiti i da hifi industrija pomalo gubi smjer; nema više izražene "teme" sajma. Prije koju godinu to su bili razni streaming uređaji, pa gramofoni, pa slušalice, pa trake, no sada je tu bilo od svega pomalo - kao da proizvođači više ne mogu dokučiti što je trenutni hit u hifiju. Zapravo, to i je stvarnost hifija - hita nema već nekoliko godina, jer u nekom značajnijem broju nema ni mladih audiofila. To je postao hobi za srednjovječne i starije, pa ne treba čuditi ni reciklaža starih uređaja - možda se nostalgija prodaje.

Technics sustav zvučao je odlično - "ponovno otkrivena glazba"

Gledano iz samograditeljske prespektive, ponuda je i dalje relativno slaba - SB Acoustics, Wavecore, Supravox, GIP, Line Magnetic, Lundahl i desetak renomiranih i nepoznatih proizvođača konektora, uz već tradicionalni prodajni "štand" mađarskog KaCsa Audia koji po relativno povoljnim cijenama nudi kabele na metre, kondenzatore i sve moguće vrste konektora, nožica i sličnih "drangulija".

Lundhal MC transformatori

Boenicke je otkrio CNC frezu

Skupi konektori

Jeftini konektori

Kineski proizvođači mogu izraditi zaista sve

Novi SB Acoustics drajveri

Wavecor drajveri

Magico "sirova" kutija

Piega - "sirova" kutija

Izloženi sustavi uglavnom sviraju dobro, rijeđe loše i još rijeđe iznimno dobro, ali su im zato cijene bez iznimke zapanjujuće visoke. No dobro, na High End se niti ne ide u shopping.

U vrtu se uz skupo pivo često vode ozbiljni a još češće neozbiljni razgovori


Ove godine je na moju žalost većina izlagača kao izvor zvuka odlučila koristiti gramofon, što dodatno otežava procjenu zvuka, jer se redovito koriste stare pucketave ploče upitnog stanja, nepoznate integracije baze, ručke i zvučnice itd. Dodatna otegotna okolnost je tu i akustička povratna veza koja je zbog velikih glasnoća nužnih u izložbenim uvjetima neizbježna. Jasna mi je želja izlagača da se prilagode trendovima, ali mislim da bi i dobar stari CD plejer bio prikladnije i bolje rješenje. "CD je zastario!" - rekao mi je isti onaj prijatelj koji je tako dobro sažeo stogodišnji razvoj audio industrije u sobi s Western Electric zvučnicima. Nakon toga moram mu vjerovati. Vjerojatno sam i ja zastario.

U svakom slučaju, High End je i dalje jedinstveno, intenzivno i nezaboravno iskustvo za svakog audiofila.

Von Schweikert zvučnici i VAC elektronika - možda najbolji sustav na izložbi

Kawero zvučnici s Kondo elektronikom ponovno su briljirali

Kharma sustav nije razočarao

Ear elektronika s legendarnim konstruktorom u pozadini

Veritiy

Ni "mali" nisu bili loši

Wilson poslovično odličan u tandemu sa Spectralom

WE novo hibridno SE pojačalo s novim 300B, Gauder zvučnici i odličan zvuk

LineMagnetic elektronika i Supravox OB zvučnici 

EgglestonWorks iako manjih dimenzija - veliki zvuk

Blumenhofer Gran Gioia i KR elektronika

Albedo i Audia Flight

Avantgarde Uno je svirao jako dobro

Dostupne boje za nedostupne zvučnike

Cessaro - pogodili su!  Boju.

Goebel dobar i skup

Lansche s emmLabs/Meitnerom

Odličan Kudos

Living Voice 

Wolf Von Langa zvučnici, Air Tight elektronika i Primary Control gramofoni

Thomas Mayer elektronika i Hanss Acoustics zvučnici

Tune Audio zvučnici, Rockna i Trafomatic elektronika

Odlične Totem zvučnike prezentirao je šarmantni "g. Totem"  - Vince Bruzzese

Zellaton soba je po nekima bila soba s najboljim zvukom

Kondo

TechDAS gramofon

AudioTechnica  - sve zvučnice na jednom zidu

Ortofon  - samo dio ponude

Koetsuov "dream team"


"Previše ni s kruhom ne valja"

drzlab.com