logo

foto: Goran Maler


vrt

Više od deset godina redovito pohodimo najutjecajniju svjetsku izložbu audio elektronike i opreme i po povratku me "audio poznanici" redovito dočekuju pitanjima o novitetima i zanimljivostima. Istina je da je iz godine u godinu, osobito zadnjih 4-5 godina, pravih noviteta sve manje. Lako je steći dojam da ova industrija nikamo ne napreduje - vrti se u krug, mijenjajući uglavnom izgled proizvoda i cijenu, stavljajući težište na ono što se trenutno smatra tržišno zanimljivim. To se najbolje da primjetiti u tri velike dvorane u prizemlju gdje su jednako zastupljeni i najpoznatiji i proizvođači koji se tek pokušavaju probiti na zasićeno audio tržište. Na primjer - prije koju godinu izložba je bila prepuna gramofona svih mogućih veličina, oblika i cijena, da bi ove godine hodajući po dvoranama gotovo zapinjali za slušalice koje su visile sa većine štandova. Zadnjih dvije, tri godine slušalice svih oblika i veličina su hit koji industrija potiče i na kojem gotovo svatko želi ugrabiti dio kolača dok je još svjež.

sl1

sl2

sl3

sl4 

Nažalost, diy audio nikad neće postati tako popularan pa niti na nekoliko dana. No to ne znači da na HIGH END®-u nije bilo meni ničeg zanimljivog. Naprotiv, ovdje zaista svatko s imalo interesa za audio nađe nešto zanimljivo. Meni su, naravno, najinteresantniji bili štandovi proizvođača zvučničkih jedinica i dijelova za samogradnju, ali na primjer i štand Soekris Engineeringa - telekomunikacijske elektroničke tvrtke koja je hobi vlasnika, putem diyaudio foruma, pretvorila u OEM a sad i u ozbiljnog proizvođača D/A konvertera s izuzetno naprednim i originalnim rješenjima i povoljnom cijenom. 

soe1

soe2

Vrhunski Soekris DAC-ovi u diskretnoj R2R tehnologiji  apsolutni su best buy digitalnog hi-fija

caps

ClarityCap

furut

Furutech

elrog

Elrog - nove el. cijevi njemačke proizvodnje, kvalitete i , nažalost, cijene

hypex

Hypex OEM module pojačala d-klase ugrađuje cijeli niz proizvođača - od budget hifi do ultra high end segmenta

wave

wavecore mini visokotonac

lund

Lundahl je izložio cijeli proizvodni program audio transformatora

konek

Jedan od nekoliko kineskih izlagača konektora svih namjena boja i oblika koji kvalitetom izrade nimalo ne zaostaju za razvikanim imenima

km

Dr. Kurt Muller izrađuje dijelove za zvučničke jedinice većine poznatih proizvođača

sb

Ovakav razdragani osmijeh može prerezana zvučnička jedinicaizmamiti jedino najzagriženijim samograditeljima

Japanski JICO je uz bezbroj igli za gramofonske zvučnice prikazivao i video o njihovoj izradi.
U sobi s Thomas Mayer cijevnom elektronikom i Wolf von Langa zvučnicima moglo se poslušati reprodukciju jazza sa starih šelak ploča na vrhunskom sustavu s PrimaryControl gramofona i  pripremljenih baš za ovu namjenu.

vin

Kineski Line Magnetic pokazao je uz cijelu seriju cijevnih uređaja i svoje replike Western Electric drajvera. Isti zastupnik pokazao je i seriju legendarnih Supravox zvučničkih jedinica.

lm

sv

Japanske replike WE drajvera nalaze se naravno u sobi (dvorani) korejskog Silbatonea, u kojoj filantropski raspoloženi vlasnik uz podršku nekolio "gurua" iz nikad prežaljenog časopisa Sound Practices svake godine predstavlja jedan od legendarnih zvučničkih kino sustava Western Electrica iz svoje bogate kolekcije. Ako ostavimo vrtoglavu cijenu i nedostupnost ovih rijetkih zvučnika po strani, minhenska izložba za mnoge je jedinstvena prilika da čuju kako svira jedan takav sustav već i zbog same veličine zvučnika kojima je za smještaj potrebna prostorija veličine kino dvorane (ipak su to bili kino zvučnici).
Nakon takvog iskustva zanimljivo je čuti koliko bezizražajno i anemično sviraju mnogi pa i (pre)hvaljeni high end sustavi na sajmu.

we1

kor

we2

gip

Ono što je ove godine, barem meni, nedostajalo bili su štandovi izdavača specijaliziranih časopisa - ostali su samo Weka Media (Stereoplay/Audio) i M. E. Brieden Verlag (LP, Klang + Ton, einsnull). Nestali su STEREO, Fidelity i image HiFi, dok nekih, poput hobbyHiFi i HiFi & Records nikad nije ni bilo. Međutim, izostanak velikog časopisa kao što je STEREO učvrstio je dojam da ovaj hobi zadnjih desetak godina polako ali bespovratno nestaje.
Sobe na prvom i drugom katu tradicionalno su ponudile "nepreslušljiv" broj sustava svih mogućih ustroja - trube, planari, dinamički zvučnici, cijevi, tranzistori, gramofoni, cd, sacd, trake... ukratko - audiofilski raj. Cijene prikazanih sustava u pravilu prelaze nekoliko desetaka, pa i stotina tisuća eura, no kao što svaki iole iskusni ljubitelj dobrog zvuka zna - to ne jamči dobar zvuk.

avant

bow

vox

jbl

U mnogim sobama glavni izvor zvuka bio je gramofon. Iako vrlo "šik" i "cool" odabir, zapravo je pri (u sajamskim uvjetima ionako nezahvalnoj) procjeni kvalitete zvuka glavni krivac za mnoge nedoumice. Stanje ploče, kvaliteta zvučnice, ugođenost, akustička povratna veza (na sajmu se zbog visoke razine buke sluša glasno) čimbenici su koji itekako utječu na zvuk sustava, a slušatelju na sajmu su potpuna nepoznanica.

501

Gerrard 501 - najbolji gramofon na svijetu?

Danas kad je digitalna audio tehnologija dosegla zenit teško se oteti dojmu da se osim u rijetkim prilikama kad je gramofon bio "glavna zvijeza", pri izboru gramofona radilo o bilo čemu drugom osim u istjerivanju nekog "imidža" ili pak nostalgiji vremešnog prezentatora. Srećom, u većini soba izvor zvuka bilo je računalo ili ponekad cd/sacd plejer. Časopis Stereoplay je za ovogodišnji HighEnd izdao i prigodni test CD i podijelio ga izlagačima, pa se u mnogim sobama moglo zatražiti da izvedu neku od snimki s istog i tako procijeniti kako pojedini sustav svira s istim glazbenim predloškom.
No, treba se odmah u početku pomiriti s činjenicom da je sve nemoguće preslušati i ograničiti se na one sobe koje se čine interesantnima. Uz vrlo selektivan pristup "kilometraža" na aplikaciji mobitela pokazivala je da sam prvi dan po MOC-u prehodao preko 3km.
A kad se umorite, brojni snack barovi u dvoranama i vrtu nude brzu okrijepu između ostalog i obliku tradicionalnih bavarskih proizvoda - bijele kobase, pečeni buncek, pivski perec, pivo.
Sve u svemu; High End Minhen ostaje nezaobilazna preporuka za posjet bilo kojem ljubitelju dobrog zvuka.

cessar

Cessaro me zvukom još nikad nije uspio oduševiti

kondo

Kondo i Kawero oduševljavaju svaki put

wnagra

Wilson Alexx i NAGRA elektronika  - vrhunski zvuk

fink1

Za odličan zvuk FINK Audio  zvučnici koriste vlastite zvučničke jedinice

fink2

Dijelovi FINKAudio zvučnika

bh

Blumenhofer zvučnici i Mastersound elektronika - atraktivno za oko i uho

lv

lv2

LivingVoice - basnoslovno skup sustav  impresivnog zvuka

ver

Verity Audio - gotovo uvijek vrlo uvjerljivo

tune

Tune Audio  - novi zvučnik Avaton

wilsim

Wilson Alexx i SIMAUDIO nekima najbolji zvuk na izložbi

viv

VIVID audio zvučnici , CH Precision elektroniika i TechDAS gramofon - "kolko para tolko muzike"

vand


Vandersteen svake godine uspije oduševit zvukom

maglev

Slovenski MAG LEV Audio - gramofon s letećim tanjurom  dobiva u posljednje vrijeme veliki publicitet ne samo audio štampe - već na prvi pogled jasno je zašto!

sh

Okrijepa na kraju napornog dana