HIGH END Munich 2016

foto: Goran Maler

Izložba hifi opreme HIGH END u organizaciji Njemačke udruge HIGH END SOCIETY održava se već više od 30 godina od čega posljednjih desetak u meni ne tako dalekom Minhenu.
Namjera mi je bila napisati osvrt iz perspektive samograditelja audio uređaja na sada možda i najvažniju izložbu hi-fi opreme, pa sam dugo dvojio da li uopće bilo što napisati. Naime, na HIGH ENDu je vrlo malo prikazanog namijenjeno isključivo samograditeljima. Može se naći ponešto zvučničkih jedinica, dva, tri proizvođača elemenata za skretnice i desetak proizvođača konektora i kabela (na metre, a ne onih "pravih audiofilskih" - tih ima cijelo čudo), poneka egzotična tvrtka poput jedne koja je ove godine prezentirala dijelove za izradu gramofona te zadnje dvije godine legendarni Buerklin.
Međutim s obzirom da su samograditelji samo podskup velike grupe hi-fi zaljubljenika, svakome tko ima ikakvog afiniteta za dobar zvuk posjet HIGH ENDu svakako je nezaboravno iskustvo.
Izložba se održava u ogromnom, 30 000 četvornih metara velikom izložbenom centru M,O,C u čijem prizemlju su dvije dvorane u kojima proizvođači i distributeri izlažu na "štandovima". U tom dijelu se nalaze i proizvođači robe namijenjene samograditeljima ili proizvođačima audio uređaja, ali i svi ostali koji se nisu odlučili svoje proizvode prikazati u formi audio sustava u nekoj od akustički vrlo dobro tretiranih i izoliranih soba na katovima.
Kako je i najzagriženiji audio-samograditelj ipak samo audiofil, nije potrebno razlagati o svrsishodnosti posjete HIGH ENDu. Uostalom, na raspolaganju za slušanje tamo se nalaze najbolji, najskuplji i najnapredniji audio uređaji koji bilo kojem samograditelju mogu poslužiti i kao inspiracija ili referenca, a ponekad godi čuti/vidjeti skupe uređaje od kojih oni iz kućne radinosti baš u ničemu ne zaostaju.
Tako smo se baš kao i posljednjih desetak godina Goran i ja u rano jutro prvog dana sajma zaputili u Minhen i nakon 5 sati već smo tumarali prvom velikom dvoranom u prizemlju MOCa.
Ako izuzmemo Petera Brotzmanna Nijemci baš i nisu poznati po improvizacijama, pa su nas i ove godine MOC i HIGH END dočekali u potpuno istom ruhu kao i svake do sad. Čak se i većina izlagača ponavlja. No ono što žalosti je da se iz godine u godinu ponavlja i sve više izložaka. Usprkos podacima organizatora o rastu broja posjetitelja (oko 20 000) i izlagača (više od 500), ove godine stekao sam dojam da je hifi zapeo u slijepoj ulici. Entuzijazam oko promocije novih proizvoda gotovo da i ne postoji, pa čak ne postoje nekakavi značajniji novi proizvodi. Izloženi sustavi sve su skuplji – cijena redovito prelazi nekoliko desetaka tisuća eura, a velika većina posjetitelja je srednje i starije životne dobi.
No, sve to nije nas pokolebalo da okrijepljeni tradicionalnim Bavarskim proizvodima veselo obiđemo i poslušamo izložene proizvode i sustave.
Neke od nama zanimljivijih izložaka možete pogledati na priloženim fotografijama

ploce
ploče, diskovi pa čak i trake nude se u izobilju


jedan od brojnih štandova proizvođača slušalica s mogućnošću preslušavanja


proizvođači konektora nude modele svih oblika i boja


pjenasti zamjenski jastučići za slušalice omogućavaju dulje ugodno slušanje


satovi s nixie cijevima - wozniak to nosi na ruci


diapason karis nw - originalan dizajn u uobičajeno savršenoj izvedbi


Silbatone iz godine u godinu predstavlja zvučničke sustave temeljene na klasičnim Western Electric komponentama ponekad potpomognutim replikama koje izrađuje japanski GIP Lab. Njihova prezentacija nekim je posjetiteljima dovoljan razlog da dođu u Minhen. Ove godien Silbatone je predstavio zvučnički sustav temeljen na Western Electric 11A zvučniku iz 1924. Ostale komponente sustava nisu znatno mlađe. Amplifikacija je suvremena cijevna iz Silbatone produkcije, glazba je s gramofona. Zvuk je zapanjujuć.


Subwoofer Silbatone/WE sustava - veliki drajveri i open baffle


TAD je odlaskom Andrew Jonesa izgubio i dio dobrog zvuka


Ovakvi izlošci vesele samograditelje - AudioPhysic

Cessaro trube puno su impresivnije izgledom nego zvukomMagico je jedan od najrazvikanijih proizvođača zvučnika


McIntosh i Wilson Audio legende američkog hifija


JBL Everest i MarkLevinson još jedan par za one koji žive američki san


Niti mistična atmosfera nije pomogla prezentatorima Naim/Focal sustava


Avantgarde trube- svake godine novi modeli, no napredak u zvuku je minimalan


Originalan dizajn Avantgarde pojačala


Grimm audio koristi naprednu tehniku kako bi dobio klasično dobar zvuk


Gebel zvučnici koriste inovativni srednje/visokotonac u kombinaciji s klasičnim drajverima i za puno novaca nude odličan zvuk


Lansche koristi plazma visokotonac


Vandersteen tradicionalno dobro zvuči


Magico i Solution - prosječno dobar zvuk za basnoslovnu cijenu


Kondo Japan legendarna cijevna elektronika
U kombinaciji s Kawero zvučnicima Kondo je ove godine mnogima bio jedan od najbolje zvučečih sustava


Pogled za samograditelje - Kondo preamp


Legendarna prednjica


MBL iz godine u godinu ista soba i isti zvuk


EAR Yoshino i Rockport - izvor zvuka bio je Denon/EAR magnetofon a zvuk je bio odličan


Living Voice igledom impresivniji nego zvučno


Nagra i WilsonAudio - puno navaca za dobar zvuk


Harbeth zvučnici s vjerojatno najboljim gramofonom na svijetu Garrard 501 i Creek elektronikom


Blumenhofer zvučnici često zvuče jako dobro


Luxman elektronika i Quad elektrostati - kod Gorana ti zvučnici sviraju znatno bolje